Vesti -

Opet bez dogovora; Mađarska dobila izuzeće

Mađarska je dobila izuzeće od ograničenja cene ruske nafte koje je predložila Evropska unija tokom pregovora u Briselu.

Izvor: Tanjug, Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/KsanderDN
Ilustracija: Shutterstock/KsanderDN

To je izjavio ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je na brifingu u Briselu prenošenom na njegovoj Fejsbuk stranici rekao da će na osnovu trenutnog predloga EU, isporuke nafte naftovodima biti izuzete od ograničavanja cene, preneo je britanski list "Gardijan".

To znači da ako predloženo ograničenje bude usvojeno kasnije, ono neće uticati na Mađarsku, istakao je Sijarto.

Bez dogovora

Ministri energetike zemalja EU na sednici u Briselu nisu doneli odluku o ograničenju cene ruskog gasa, a rasprava o tom pitanju nastaviće se u decembru, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, prenosi Sputnjik.

"Danas smo započeli razgovore o uvođenju ograničenja cene gasa. Mogu da kažem da su to loši predlozi koji, pritom, ugrožavaju osiguravanje energetske bezbednosti Evrope. Danas na sednici nije doneta odluka koja bi odgovarala ciljevima Evropske komisije jer je značajan deo članica, uključujući i nas, zastupao stav da je nemoguće donositi odluke o merama solidarnosti na gasnom tržištu bez mešanja u rad tog istog tržišta što je, po našem mišljenju, pogrešno", rekao je Sijarto.

Naredna vanredna sednica ministara energetike zemalja EU održaće se 13. decembra, kada će se nastaviti rasprava o predlozima Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.