Vesti -

"On je prevarant"; "Zar Mask? Ma nije, samo je... previše zauzet"

Američki sud naložio je vlasniku platforme X Ilonu Masku da se suoči sa tužbama o tome da je prošle godine prevario bivše akcionare te mreže, tadašnjeg Tvitera.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ALEXANDER BECHER
EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Naime, prevario ih je tako što je predugo čekao da javno otkrije da je investirao u kompaniju, koju je kasnije kupio i preimenovao u X.

U odluci objavljenoj u ponedeljak, američki okružni sudija sa Menhetna Endrju Karter rekao je da bi akcionari u predloženoj grupnoj tužbi mogli da pokušaju da dokažu da je Mask nameravao da ih prevari čekajući 11 dana nakon roka Komisije za hartije od vrednosti da otkrije da je kupio pet odsto akcija Tvitera, prenosi Rojters.

Akcionari, predvođeni penzionim fondom vatrogasaca Oklahome, rekli su da je Mask uštedeo više od 200 miliona dolara uvećanjem svog udela na Tviteru, pre nego što je konačno otkrio udeo od 9,2 odsto u aprilu 2022.

Oni su takođe rekli da su prodali akcije Tvitera po veštački niskim cenama jer je Mask krio šta radi.

Maskovi advokati su tvrdili da je njihov klijent ''jedan od najzaposlenijih ljudi na planeti'' i da je svako obelodanjivanje bilo ''nenamerno''.

Sudija Karter je rekao da ne može da zaključi da je Mask "previše zauzet" da bi se pridržavao pravila, ako je mogao da nađe vremena da kupi akcije Tvitera, sastane se sa rukovodiocima kompanije i objavi na mrežama svoje poteze vezane za Tviter.

Mask je prošlog oktobra kupio Tviter za 44 milijarde dolara, a prema pravilu Komisije za hartije od vrednosti, investitori imaju 10 dana da otkriju kada su kupili pet odsto kompanije.

Akcije Tvitera porasle su za 27 odsto 4. aprila 2022. na 49,97 dolara sa 39,31 dolara, nakon što je Mask otkrio svoj vlasnički udeo od 9,2 odsto, podseća Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.