Vesti -

Oglasili se Nemci: "Na leto"

Nemačka energetska kompanija Uniper, jedan od investitora u gasovod Severni tok 2, očekuje završetak sertifikacije gasovoda ovog leta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Kodda/Shutterstock
Ilustracija: Kodda/Shutterstock

To je rečeno iz pres službe kompanije agenciji Tas.

"Očekujemo da će se to dogoditi na leto 2022. godine", naveli su iz Unipera.

Dodali su da kompanija nema saznanja o planovima Nemačke, o čemu se spekuliše u javnosti, da ne isplati kompenzaciju učesnicima u projektu ako Severni tok 2 ne bude sertifikovan.

Borba protiv Severnog toka 2 - beskorisna?

"Uvereni smo da će proces sertifikacije biti završen u skladu sa svim potrebnim uslovima", dodaje se u saopštenju Unipera.

Istovremeno, iz švajcarske kompanije Severni tok 2 AG, koja je operater istoimenog gasovoda, rekli su ruskoj novinskoj agenciji da rade na prilagođavanju važećim pravilima i zahtevima evropskog i nemačkog zakonodavstva.

"Severni tok 2 - najveća greška Merkelove"

"Kompanija Severni tok 2 ulaže potrebne napore da obezbedi usklađenost sa važećim pravilima i regulatornim zahtevima. Ovo se posebno odnosi na nemački zakon o energetskoj industriji (EnVG) kojim se odredbe Direktive EU o gasu primenjuju u nemačkim propisima", navodi se u saopštenju operatera gasovoda.

Kompanija nije komentarisala potencijalne posledice mogućih novih sankcija SAD-a.

O Severnom toku 2 stalno se priča, a šta je sa njegovim "starijim bratom"?

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 je završena u septembru 2021. godine. Operater treba da dobije odobrenje nemačkog regulatora kako bi počeo da pumpa gas iz Rusije do Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.