Vesti -

Održali reč: Iz Rusije – 99,9 odsto manje

Izvoz sirove nafte iz Rusije u Nemačku praktično je stao početkom ove godine.

Izvor: DPA
Podeli
EPA-EFE/ANDREI LIANKEVICH
EPA-EFE/ANDREI LIANKEVICH

Nemački Savezni zavod za statistiku je u ponedeljak saopštio da je u Nemačku u januaru stigla samo preostala količina od 3.500 tona, prenosi dpa.

Ta nafta je već bila uvezena u Evropsku uniju pre početka godine.

U januaru 2022. godine, pre sukoba Rusije i Ukrajine, Nemačka je uvezla 2,8 miliona tona ruske sirove nafte, saopštile su vlasti. Uvezena količina je tako opala za 99,9 odsto.

Ukupno je Nemačka uvezla 6,2 miliona tona sirove nafte u vrednosti od 3,8 milijardi evra (4 milijarde dolara) u januaru tekuće godine. To je bilo za 20,5% manje u obimu i 9,6% u vrednosti nego u istom mesecu prošle godine.

Udeo Rusije u ukupnom nemačkom uvozu nafte pao je sa 36,5% u januaru 2022. na 0,1% u januaru 2023. godine, prema proračunima statističara.

To je kompenzovano većim uvozom iz Norveške (porast od 44% na 987.000 tona), Britanije (porast od 42% na 959.000 tona) i Kazahstana (porast od 34,6% na 928.000 tona).

Nemačka je na prelazu godine zaustavila sav uvoz sirove nafte iz Rusije. EU zabrana uvoza ruske sirove nafte koja stiže tankerima već je bila na snazi od 5. decembra.

Nemačka zabrana uvoza nafte iz naftovoda Družba usledila je 1. januara 2023. Naftni embargo ima za cilj da oteža ruskom predsedniku Vladimiru Putinu finansiranje rata protiv Ukrajine.

Pročitajte više:

Našli se u problemu – ipak im nedostaje ruska nafta

Kazahstanska nafta stiže u Nemačku

Veliki preokret: SAD odustaju od embarga koji je mogao da sruši Putina?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.