Vesti -

Odakle će nam sad stizati gume? Francuzi ugasili dve fabrike u Nemačkoj

Francuski proizvođač guma Michelin izvestio je da će ugasiti 1.500 radnih mesta u Nemačkoj.

Izvor: Fenix magazin
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Cineberg
Ilustracija: Shutterstock/Cineberg

Na taj korak odlučio se pod pritiskom visokih troškova proizvodnje i konkurencije iz zemalja s niskim platama.

Kompanija će do kraja 2025. postupno ugasiti proizvodnju u pogonima u Karlsrueu i u Triru. U planu je i gašenje proizvodnje novih guma za kamione i poluproizvoda u Homburgu.

Planovi će obuhvatiti ukupno 1.532 radnika u Nemačkoj, objavio je Michelin. Centar za korisnike biće preseljen iz Karlsruea u Poljsku, što će značiti gubitak posla za 122 radnika, prenosi Feniks magazin.

Zbog najavljenog gašenja radnih mesta firma će u konsolidovanim finansijskim rezultatima za 2023. godinu uknjižiti rezervaciju od 425 miliona evra.

Michelin objašnjava odluku uvozom jeftinih kamionskih guma iz zemalja s niskim platama i sve većim troškovima proizvodnje, koji su, kako tvrde, smanjili njihov tržišni udeo i naškodili njihovoj konkurentnosti.

"Posvećenost naših zaposlenih, napredak unutar kompanije i ulaganja u proteklim godinama u aktivnosti u tim pogonima više ne mogu da nadoknade snažan pritisak konkurencije”, rekla je šefica Michelinovog regiona Severna Evropa Marija Retger.

Michelin će radnicima pomoći da nađu novi posao, rekla je Retger. Uprava trenutno razgovara s radničkim savetima i sindikatom IG BCE o alternativama za upotrebu pogona u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.