Vesti -

Očekuju probleme zbog sankcija Rusiji: "Moguća je nestašica"

Holandska vlada nije pripremila plan za slučaj krize u snabdevanju naftom i dizelom, ključnim energentom za privredu.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija: Aliaksandr Kushner / Shutterstock.com
Ilustracija: Aliaksandr Kushner / Shutterstock.com

Na to je upozorio revizor u izveštaju o strateškim rezervama, prenosi Poslovni dnevnik.

Vlada očekuje probleme na tržištu dizela nakon 5. decembra, kada stupa na snagu embargo EU na uvoz ruske nafte brodovima, napominju revizori u izveštaju.

"Zbog sankcija koje će biti uvedene Rusiji moguća je nestašica dizela", navodi se u rezimeu izveštaja, uz napomenu da "trenutno ne postoji nacionalni krizni plan za naftu, poput onih za gas i struju".

Dizel je gorivo za ključne elemente privrede, poput kamiona koji dostavljaju namirnice, a nije jasno koji korisnici bi trebalo da imaju prioritet u slučaju fizičke nestašice, objašnjavaju revizori.

Cilj izveštaja je da ukaže na situaciju, a ne da kritikuje politiku vlade, ističe portparolka revizora.

U odgovoru na izveštaj, ministar energetike Rob Jeten rekao je da je njegovo ministarstvo počelo sa sastavljanjem plana za naftnu krizu, ističući da pojedini akteri i organizacije u sektoru već znaju "proceduru".

Ruska nafta činila je oko 35 odsto holandskog uvoza energije prošle godine, a velike rafinerije u Roterdamu su opremljene za preradu teške ruske nafte u dizel.

Rezerve nafte u agenciji za zalihe derivata COVA pokrivaju otprilike 90 dana potrošnje, u skladu sa međunarodnim obavezama Holandije.

Vlada je ove godine dva puta posezala u rezerve, ali to nije dugoročno rešenje.

"Veliko pitanje, prema COVA-i i Ministarstvu ekonomije, jeste da li će holandske rafinerije moći da nabave dovoljno teške sirove nafte da zadovolje potražnju za dizelom u kontinentalnoj Evropi nakon 5. decembra, upozoravaju revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.