Vesti -

Obustavljena proizvodnja lekova: Sirupi toksični – izazivaju smrt

Indijska agencija za kontrolu lekova otkrila je da su sirup protiv kašlja i sirup protiv alergija koje proizvodi kompanija "Noris medisins" toksični.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Ground Picture
Foto: shutterstock, Ground Picture

Ovo je navedeno u vladinom izveštaju, mesecima nakon što su sirupi protiv kašlja proizvedeni u Indiji povezani sa 141 smrću dece širom sveta.

Lekovi su bili kontaminirani ili dietilen-glikolom (DEG) ili etilen-glikolom (EG), koji su pronađeni u sirupima protiv kašlja koji su izazvali smrt i u Gambiji, Uzbekistanu i Kamerunu od sredine prošle godine, preneo je Rojters.

Ovo je prvi put u najmanje dve godine da je Centralna organizacija za kontrolu standarda lekova (CDSCO) u svojim mesečnim izveštajima označila kontaminaciju DEG-om i EG-om.

H. G. Košija, komesar Uprave za kontrolu hrane i lekove u Gudžaratu, rekao je za Rojters da je pregledao Norisovu fabriku prošlog meseca i naredio da se obustavi proizvodnja lekova i opozvao njihovu prodaju.

Košija je rekao da je kompanija "podbacila u pogledu parametara usklađenosti dobre proizvodne prakse".

"Ne postoji adekvatan vodovodni sistem. Ni klima-uređaj nije na nivou. U interesu javnog zdravlja, naredili smo da pogon zaustavi proizvodnju", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.