Vesti -

Objavljena lista najskupljih gradova: Prošlogodišnji lider sada tek na trećem mestu

Njujork i Singapur dele prvo mesto na vrhu liste najskupljih gradova na svetu u 2022, a prošlogodišnji lider Tel Aviv sada je na trećem mestu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/DmitryRukhlenko
Ilustracija: Depositphotos/DmitryRukhlenko

Njujork i Singapur nalaze se na vrhu liste pre svega zbog udvostučenih cena energenata u velikim gradovima, pa su tako i Moskva i Sankt Petersburg napredovali za 88 mesta, prenosi britanski Gardijan.

Jačanje valute jedan je od faktora koji je uticao na skok gradova na listi, pa su tako šest od osam najvećih skokova zabeležili američki gradovi predvođeni Atlantom, pošto je američki dolar naglo ojačao u odnosu na skoro sve svetske valute.

S druge strane, gradovi u zemljama gde su valute zabeležile pad, pale su i na listi, pa su tako Tokio i Osaka pali sa 13. i 10. mesta 2021. na 37, odnosno 43.

Pozivajući se na istraživanje magazina Ekonomist, Gardijan prenosi da su Stokholm i Luksemburg zabeležili najveći pad na listi, kao i da su Damask u Siriji i Tripoli u Libiji na samom dnu liste od 172 grada koji su uključeni u istraživanje.

"Ukoliko rat u Ukrajini ne eskalira, predviđamo da će cene hrane, energenata i sirovina poput metala najverovatnije naglo pasti 2023. godine u odnosu na tekuću godinu, što može usloviti i pad životnih troškova u gradovima", navodi se u tom istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.