Vesti -

Obećano: "Od januara će svi početi da primećuju poboljšanja u svom životu"

Ankara -- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je danas da će turska lira uskoro ''ostaviti iza sebe'' nestabilnost.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Gulsen Ozcan/Shutterstock
Ilustracija: Gulsen Ozcan/Shutterstock

Pročitajte još:

SAD povukle podršku; "Mi ćemo nastaviti"

On je naveo i da će se inflacija smanjiti zahvaljujući novom ekonomskom programu, čiji će se, kako je rekao, pozitivni rezultati osetiti već ovog meseca.

"Od januara, svi će početi da primećuju poboljšanja u svom životu. Sa stabilizacijom deviznog kursa niko više neće moći da ganja cene. Više neće biti tržišnih fluktuacija zbog neuravnotežene potražnje za devizama", naveo je Erdogan na sastanku sa starešinama lokalnih samouprava, prenosi Hurijet.

Lira je prošle godine pala za 44 odsto prema dolaru usled ogromne tražnje za devizama, pošto su građani nastojali da kupovinom stranog efektivnog novca zaštite vrednost svojih ušteđevina od snažnog skoka inflacije koja je u decembru dostigla 36,1 posto međugodišnje.

Erdogan je takođe obećao da će smanjiti inflaciju u Turskoj, definišući njenu visoku stopu kao "mehur".

"Verujemo da će se, kao i kurs, uskoro izduvati balon inflacije. Tako će povećanje plata na kojem radimo postati značajnije", rekao je on.

Erdogan je konstatovao da "svet pažljivo prati korake Turske", da uprkos postojećim problemima ima mnogo razloga za nadu, i da će se na leto videti gde će novi ekonomski program vlade dovesti zemlju.

"Ostavićemo snažnu i prosperitetnu Tursku našoj omladini vođenjem politike koja će našu zemlju dovesti među 10 vodećih svetskih ekonomija i stvarajući povoljnu klimu za zapošljavanje u kojoj će svi imati posao", rekao je Erdogan.

Erdogan pozvao da se devize konvertuju u tursku liru

Predsednik Turske pozvao je danas građane i turske kompanije da svoju deviznu štednju konvertuju u tursku liru jer zvanična Ankara nastoji da osnaži potražnju za domaćom valutom.

Erdogan je nakon sednice vlade izjavio da je oko 163 milijarde turskih lira (oko 12,2 milijardi američkih dolara) deponovano na račune u okviru mera vlade kojima se vrednost domaće valute štiti od deprecijacije na globalnom finansijskom tržištu stranih valuta (FOREX), prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.