Vesti -

Novi zakon: Influenserima zbog ovakvih objava preti kazna zatvora

Francuski influenseri će morati da budu puno oprezniji kada je u pitanju reklamiranje.

Izvor: Jutarnji / Antonija Handabaka
Podeli
Foto: shutterstock, Have a nice day Photo
Foto: shutterstock, Have a nice day Photo

U Francuskoj je donet zakon, čije kršenje je čak i kažnjivo zatvorom. Reč je o novim pravilima oglašavanja koja ciljaju na obmanjujuće ili lažne reklame, sa ciljem zaštite potrošača.

Ograničena je promocija lutrije i klađenja, a zabranjena promocija duvanskih i sličnih proizvoda. Francuska je prva zemlja u Evropi koja je na ovaj način pravno definisala reklamnu ulogu influensera.

Zakon su podržale sve stranke, a u Senatu je prošao uz jednoglasnu podršku.

Razlog za donošenje zakonskog okvira za delovanje influensera - ljudi koji svojim pratiocima promovišu proizvode, a ne ukazuju da su za to plaćeni - je povećanje broja žrtava internet prevara. Bilo je potrebno, rekli su predstavnici, definisati konture komercijalnih aktivnosti i ukazati na "odgovornosti i obaveze" influensera.

Zato, prema novom zakonu "akteri komercijalnog uticaja" neće moći da promovišu lutriju ili klađenje i kockanje na platformama koje nemaju mogućnost da zabrane pristup mladima.

Zabranjena su i promovisanje plastične hirurgije i nekih kozmetičkih tretmana, kao i deo "finansijskih proizvoda" i medicinskih uređaja.

U slučaju kršenja, najteže kazne su dve godine zatvora ili 300.000 evra. Kao jedna od kritika ističe se kako je upitna sposobnost vlasti da nadzire postupanja u skladu s pravilima, pogotovo ako je reč o osobama koje su fizički izvan teritorija Francuske. U Francuskoj, ipak, prema podacima ministarstva ekonomije, radi više do 150.000 influensera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.