Vesti -

Novi uzlet; "Trenutno se vodi borba noževima"

Ako se može verovati novim najavama, u 2024. godini se sprema veliki mogući pomak kriptotržišta prema gore.

Izvor: zimo/Branimir Vorša
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/ORION PRODUCTION
Ilustracija: Shutterstock/ORION PRODUCTION

Blokčejn tehnologija donosi novi život tradicionalnoj imovini privlačeći ulagače dok cene kriptovaluta fluktuiraju. Tržište za "tokenizaciju", koje uključuje digitalne tokene temeljene na blokčejnu koji predstavljaju imovinu poput obveznica i deonica, sve više dobija na zamahu, prenosi Zimo.

Vodeće finansijske kompanije kao što su London Stock Exchange Group (LSEG.L), WisdomTree i Mirae Asset Securities uložile su u platforme za trgovanje tokenima ili istražuju njihov razvoj. Franklin Templton, UBS Asset Management i ABN Amro predstavili su tokenizovane verzije imovine poput fondova tržišta novca i zelenih obveznica.

Prema istraživanjima EY-Partenona, više od trećine institucionalnih ulagača u SAD i gotovo dve trećine bogatih ulagača planira da ulaže u tokenizovanu imovinu u narednoj, 2024. godini.

"Trenutno se vodi borba noževima za tržišni udeo i profit, tako da su ove ideje za smanjenje troškova vrlo moćne", rekao je Kolin Batler, globalni vođa institucionalnog kapitala u blokčejn kompaniji Poligon labs.

Tokenizacija tradicionalnom finansiranju nudi nekoliko prednosti, uključujući transparentno trgovanje, povećanu likvidnost, smanjenje troškova i brža rešenja putem pametnih ugovora. Međutim, kritičari ističu probleme kao što su praznine u trgovačkoj infrastrukturi, nedosledna globalna regulativa i ograničena privlačnost ulagača.

Trenutno tržišna kapitalizacija tokenizovanih javnih vrednosnih papira iznosi 345 miliona dolara, što je delić tržišta kriptovaluta, vrednog milijardu dolara. Ti tokeni su zabeležili rast od 2,3 posto u poslednjih 30 dana, zaostajući za povećanjem bitkoina od 10 posto.

"Mislim da je ovo vreme drugačije, uglavnom zato što sada vidite kupovinu velikih kompanija na višem nivou", rekao je Morgan Krupecki, vođa institucija i tržišta kapitala u Ava labsu.

Uprkos preostalim preprekama, uključujući potrebu za većim fondovima trgovanja, optimizam i dalje postoji kad je reč o ulaganju u kriptovalute.

"U budućnosti se ljudi nadaju boljem mrežnom učinku tamo gde više kompanija usvaja iste platforme kako bi imovinom moglo lakše da se trguje", rekao je Dag Švenk, izvršni direktor u firmi Didžital aset riserč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.