Vesti -

Novi predsednik proglašava vanredno stanje u energetskom sektoru: Priprema i poskupljenja

Novi predsednik Argentine Havijer Milej najavio je u ponedeljak "hitne mere" u sektoru energetike.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Epa-Efe/Luciano Gonzalez
Foto: Epa-Efe/Luciano Gonzalez

Rekao je da će njegova vlada pooštriti kontrolu nad lokalnim regulatorima gasa i struje u zemlji i nastojati da dozvoli rast dugo kontrolisanih cena, javlja Rojters.

Ekonomista koji je došao na vlast obećavajući da će „motornom testerom“ skresati državnu potrošnju, dugo je ciljao na subvencije za energiju i transport koje su prošle godine koštale vladu oko 12 milijardi dolara i drže račune ljudi na oko 15 odsto realnih troškova.

Troškovi energije predstavljaju veliki izazov za Mileja, koji je preuzeo dužnost ovog meseca. On je obećao da će preokrenuti duboki fiskalni deficit, ali će povećanje računa za energiju podstaći inflaciju koja se već približava 200 odsto i naneti štetu Argentincima sa dve petine stanovnika u siromaštvu.

Vlada je u uredbi navela da su niske cene energije dovele do nedostatka investicija u gasnu i električnu mrežu, dodajući da će nastojati da dozvoli rast cena u skladu sa slobodnom tržišnom konkurencijom kako bi „garantovala kontinuirano snabdevanje“.

"Ukoliko se ne preduzmu hitne mere, loš kvalitet opisane usluge će se pogoršati na štetu korisnika“, navodi se u saopštenju.

U uredbi se takođe navodi da će vlada nastojati da interveniše u državnom regulatoru za električnu energiju ENRE i nadzornom organu za gas ENARGAS od početka 2024. godine, pri čemu će vladini zvaničnici pregledati rad entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.