Vesti -

Novi plan Francuza: Uvode "vremensku prognozu" za struju

Građani Francuske će stalno biti obaveštavani o opterećenju elektromreže.

Izvor: Deutsche Welle
Podeli
Ilustracija: Krisana Antharith/Shutterstock
Ilustracija: Krisana Antharith/Shutterstock

Kad se upali "crveni alarm", trebalo bi hitno da prištede struju kako ne bi bilo nestanaka tokom zime. Veliki problem su zastarele nuklearke.

Francuska pred zimu uvodi izveštaje o stanju električne energije u zemlji koji će podsećati na vremensku prognozu. Na televiziji, nakon uobičajene vremenske prognoze ili u pauzi između emisija, biće saopštavane informacije o opterećenju elektromreže sa zelenim, žutim i crvenim simbolima.

Taj "semafor" je deo nacionalnog plana uštede energije koji vlada predstavlja ovog četvrtka, izvestio je list Le Parisien.

Država se nada da će na ovaj način dopreti do osamdeset odsto ljudi u Francuskoj kako bi uticala na potrošnju električne energije. U zavisnosti od boje na "energetskom semaforu", stanovništvo bi trebalo da zna da li i koliko mora da štedi, kako bi se izbegli eventualni nestanci struje, preneo je DW.

Nacionalna elektroenergetska kompanija RTE takođe objavljuje informacije o očekivanom opterećenju električne mreže na internetu pod motom "écoWatt".

Polovina nuklearnih elektrana van stroja

Zelena boja označava da su potrošnja i proizvodnja struje u ravnoteži, žuta da je sistem opterećen, a crvena da postoji opasnost od nestanka struje ukoliko se potrošnja ne obori.

Od građana se traži da smanje potrošnju između 8 i 12 časova, te između 18 i 20 sati, recimo tako što će mašinu za veš ili rernu uključiti u drugo vreme.

Strah od manjka struje u Francuskoj, čija se opskrba uveliko temelji na nuklearnoj energiji, dolazi zbog problema sa zastarelim reaktorima. Polovina od 56 nuklearnih elektrana trenutno je van mreže zbog održavanja.

Francuska se oslanja i na opskrbu električnom energijom iz Nemačke, zauzsvrat želi da pomogne susedu u dobavljanju gasa. Osim toga, pretposlednja francuska elektrana na ugalj, Loren blizu nemačkog Zarbrikena, ponovno je puštena u rad, navodno privremeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.