Vesti -

Nova mapa ruskih energenata: Zapadu ostaje samo...

Rusija će ove godine preusmeriti više od 60 odsto izvoza nafte i naftnih derivata sa EU u Aziju, izjavio je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

Izvor: Capital.ba
Podeli
EPA-EFE/Valda Kalnina
EPA-EFE/Valda Kalnina

"Od 220 miliona tona sirovih i rafinisanih proizvoda koji su ranije bili namenjeni EU, Rusija će 140 miliona tona preorijentisati na Aziju", rekao je Novak.

On je dodao da će na Zapadu ostati oko 80–90 miliona tona proizvoda.

Rusija je preusmerila svoje isporuke nafte kao odgovor na sankcije Zapada, nakon što je EU prestala da prihvata naftu iz te zemlje koja se transportuje morem, prenosi Kapital.

EU, Grupa sedam (G7) i zemlje saveznice uvele su u decembru embargo i ograničenje cene od 60 dolara po barelu za rusku naftu. Slična ograničenja uvedena su u februaru i za izvoz naftnih derivata.

Pročitajte više:

Gotovo je: Putin izgubio ekonomski rat?

Rusija priznala: Postoji rizik

Ruski prihodi od izvoza nafte pali za trećinu

Novak je ranije ove godine saopštio da je izvoz ruske nafte u 2022. godini porastao za 7,6 odsto na 242 miliona tona, a proizvodnja sirove nafte dostigla je 535,2 miliona tona, što je za dva odsto više nego u prethodnoj godini.

Rusija je povećala transport preko svoje velike dalekoistočne luke Kozmino, da bi preusmerila snabdevanje energijom u "prijateljske zemlje". Kao rezultat toga, isporuke zemljama azijsko-pacifičkog regiona porasle su na 42 miliona tona godišnje, navodi Raša tudej.

Podaci ruske Federalne carinske službe pokazuju da je izvoz sirove nafte i naftnih derivata porastao za 42,8 odsto u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu i vredeo je 383,7 milijardi dolara.

Novak je naveo da je obim isporuka nafte samo u Indiju porastao za 22 puta u 2022. godini.
Rusija je, takođe, bila najveći snabdevač Kine naftom u prva dva meseca 2023. godine, sa obimom isporuke u januaru i februaru većim za 23,8 odsto na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.