Vesti -

Nova glavobolja za Putina: Pet država odlučilo – "potkopaće" ga

Stvoren je savez između Velike Britanije, SAD, Kanade, Japana i Francuske u pokušaju da se Vladimir Putin izbaci s međunarodnog tržišta nuklearne energije.

Izvor: SEEbiz / klix.ba
Podeli
EPA-EFE/SERGEY GUNEEV /SPUTNIK / KREMLIN POOL
EPA-EFE/SERGEY GUNEEV /SPUTNIK / KREMLIN POOL

Kao deo sporazuma, pet nacija će iskoristiti vlastite resurse nuklearne energije kako bi "potkopale ruski stisak u lancima snabdevanja", prenosi Seebiz.

Takođe će podupreti "stabilno snabdevanje gorivima za današnje potrebe, kao i garantovati stabilan i siguran razvoj i primenu goriva za napredne reaktore sutrašnjice", stoji u zajedničkoj izjavi.

Istakli su da će se ovaj sporazum koristiti kao osnova za potpuno istiskivanje Putina s tržišta nuklearnog goriva, i to što je pre moguće, kako bi mu se presekao još jedan način finansiranja sukoba sa Ukrajinom i suštinski ostavio Rusiju na hladnom.

"Velika Britanija je u samom centru globalnih napora da se podrži Ukrajina, porazi Putin i osigura da ni on niti iko poput njega više ne može da pomisli da može ponovno da drži svet otkupninom za svoju energiju", kazao je Grant Šaps, državni sekretar za energetsku sigurnost Velike Britanije.

Pročitajte više:

G7: Sprečićemo Rusiju

Novi talas okretanja leđa Rusiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.