Vesti -

Nemci nude radnicima povećanje plata kako bi sprečili novi haos

Nemačka kompanija Dojče ban juče je ponudila povećanje plata zaposlenima, u pokušaju da spreči nove štrajkove, preneo je Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/esfera
Ilustracija: Shutterstock/esfera

Ponuđeno povećanje je do 12 odsto, uz posebnu dodatnu isplatu od 2.850 evra, kako bi ublažila efekat rastuće inflacije na primanja zaposlenih tog železničkog operatera.

Povećanje plate trebalo bi da bude sprovedeno tokom 24 meseca. Ponudom se daje 12 odsto najslabije plaćenim radnicima, a 10 i osam odsto zaposlenima koji imaju veće zarade, navodi se u saopštenju.

Nemački železnički sindikat EVG istakao je da će sledeće nedelje odgovoriti na ponudu, a da do tada neće preduzimati bilo kakve akcije. EVG je u proteklom periodu organizovao štrajkove koji su izazvali mnogobrojne poremećaje u saobraćaju.

Agencija napominje da je sindikat, koji u svom članstvu ima i 180.000 zaposlenih u Dojče banu, ranije je tražio povećanje plata od 12 odsto ili najmanje dodatnih 650 evra mesečno.

Tada je Dojče ban izneo ponudu za povećanje prmianja od 10 odsto za slabije plaćene radnike i osam odsto za one sa višim primanjima, računajući i postepeno povećavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.