Vesti -

Nemačka privreda stagnira

Svetska privreda se polako oporavlja od zastoja u lancima snabdevanja i poskupljenja energenata, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: shutterstock, gopixa
Foto: shutterstock, gopixa

Istovremeno je ocenila da nemačka privreda stagnira.

Cene energenata i ukupna inflacija globalno padaju, uska grla u snabdevanju popuštaju, a finansijska situacija domaćinstava je sve stabilnija, naveo je OECD u sredu u Parizu.

Prema najnovijoj prognozi OECD, ove godine se očekuje globalni privredni rast od 2,7 odsto, a sledeće - 2,9 odsto. To je i dalje znatno ispod desetogodišnjeg proseka pre pandemije, a put do snažnog i održivog privrednog rasta je još dug.

Nemačka privreda će ove godine verovatno stagnirati, dok će sledeće porasti za 1,3 odsto, naveo je OECD. Visoka inflacija smanjuje prihode i topi ušteđevinu, te guši ličnu potrošnju koja je važan stub nemačke privrede.

Oporavak privrede u Nemačkoj će pogurati izvoz - zaostatale narudžbibe kojih je mnogo se realizuju, a problemi sa lancima snabdevanja popuštaju.

OECD je upozorio da odgovorni u politici širom sveta moraju da deluju odlučno kako bi merama ekonomske i strukturne politike došlo do snažnijeg i održivijeg rasta.

To će, međutim, biti teško jer je inflacija još suviše čvrsto usidrena, zaduživanje preveliko, a potencijali proizvodnje suviše niski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.