Vesti -

Nemačka ima dovoljno gasa - za sada

Ukrajina je zbog rata smanjila obim isporuke gasa Evropi, ali Nemačkoj trenutno ne preti nestašica, saopštilo je u sredu ministarstvo privrede.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/doomu
Ilustracija: Depositphotos/doomu

Kijev je prethodnog dana najavio da će da zaustavi tranzit ruskog gasa kroz Lugansk, na istoku države.

"Garantujemo snabdevanje u Nemačkoj", rekla je za dpa jedna predstavnica ministarstva pred smanjenje isporuke.

Popunjenost nemačkih skladišta nadalje raste i sada je na 38,6 odsto.

Ministarstvo, međutim, priznaje da nije sigurno kako će se stanje menjati i da je prognoziranje nemoguće. "Šta će sutra da se desi, ili za nedelju dana - potpuno je neizvesno", rekla je predstavnica.

"Pažljivo pratimo situaciju", rekla je portparolka nemačkog ministarstva.

Ruski Gasprom je u sredu ujutro potvrdio da će tokom dana ka zapadu otići svega 72 miliona kubnih metara gasa, posle 95,8 miliona kubnih metara prethodnog dana.

Kroz Luganska dnevno prolazi 32,6 miliona kubnih metara gasa, skoro trećina tranzitnog maksimuma ka Evropi, naveo je ukrajinski operater, uz primedbu da ruska okupacija onemogućava kontrolu punkta Sohranivka i kompresorske stanice Novopskov.

Nemačka, međutim, najveći deo ruskog gasa ionako povlači iz gasovoda Severni tok 1. Vlada u Berlinu ni u kom slučaju ne namerava da ipak pusti u pogon i Severni tok 2, kompletiran krajem prošle godine ali definitivno stavljen na led zbog rata u Ukrajini.

Nemačka u toplijem delu godine troši manje gasa, ali treba da popuni skladišta za zimu. Novi zakon predviđa da skladišta gasa do 1. oktobra moraju biti na 80 odsto, 1. novembra na 90 i 1. februara na najmanje 40 odsto kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.