Vesti -

"Ne damo rudnik, neće nam briselski sud diktirati"

Poljski premijer Mateuš Moravjecki obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne zatvori rudnik lignita Turov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Parilov
Foto: shutterstock, Parilov

Rudnik lignita Turov je predmet rasprave između Poljske i Češke.

U presudi donetoj prošle nedelje, sud u Varšavi suspendovao je odluku da se dozvoli produženje koncesije za eksploataciju uglja u Turovu jer bi to moglo da nanese značajnu štetu životnoj sredini, kako su objavile Fondacija Frenk Bold, Grinpis i EKO-UNIA Ekološka asocijacija, preneo je Euraktiv.

Međutim, premijer Moravjecki je ostao uporan, uprkos presudi suda, rekašvi da "vlada neće dozvoliti da se rudnik zatvori".

"Učinićemo sve da omogućimo da funkcioniše normalno do 2040. godine. Nijedan sud, ni briselski, ni varšavski, neće nam diktirati šta taj rudnik znači za poljsku energetsku bezbednost, za sigurnost poljskih porodica", rekao je Moravjecki u Bogatjini, gde se nalazi rudnik.

U septembru 2021. godine, Evropski sud pravde uveo je dnevnu kaznu za Poljsku od 500.000 evra za svaki dan koji ne obustavi operacije u rudniku.

Iako je kasnije povukla svoju pravnu žalbu, Češka, čija se granica nalazi u blizini rudnika, podnela je novu tužbu, navodeći štetan uticaj na životnu sredinu, posebno na vazduh i podzemne vode u regionu Liberec.

U februaru 2022. godine, postignut je sporazum između Moravjeckog i njegovog češkog kolege Petra Fijale, prema kojem je Varšava platila Pragu 45 miliona evra kompenzacije za štetu, a Češka je nakon toga povukla tužbu pred sudom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.