Vesti -

"Nastavili smo, Rusija nije uspela"

Ukrajina je nastavila da izvozi električnu energiju u Evropu.

Izvor: Index
Podeli
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Izvoz je nastavila nakon obustave u oktobru kada je Rusija započela redovne napade projektilima i bespilotnim letelicama na kritičnu energetsku infrastrukturu, rekao je ukrajinski ministar energetike.

Zbog udara ruske vojske dolazilo je do nestašica struje za civile i industrijske pogone pa su radnici prekovremenim radom pokušavali da poprave mrežu, prenosi Indeks.

"Nastavili smo izvoz", rekao je ministar energetike German Galuščenko, dodajući da Rusija "nije uspela da uništi energetski sistem".

Evropska unija je glavno ukrajinsko tržište za izvoz energije.

Galuščenko je istakao da snabdevanje električnom energijom ukrajinskog stanovništva ostaje prioritet zemlje uprkos ponovnom pokretanju izvoza.

Pročitajte više:

Ukrajina potpisala: Obnovljeno

Mađarska i Rusija produžile ugovor: Može i više

"Nadamo se da ćemo dosegnuti količine izvoza koje smo imali prošle godine. Vodićemo pregovore i da povećamo izvoz jer nam trenutne rezerve u sistemu to omogućavaju", dodao je.

U junu 2022. Ukrajina, koja je izvozila struju u Moldaviju, Mađarsku, Slovačku i Poljsku, rekla je da se nada da će do kraja godine zaraditi 1.5 milijardi evra od izvoza električne energije u EU.

"Trenutno postoje planovi za povećanje prekograničnog prometa između Ukrajine i Poljske, što će povećati izvoz", kazao je Galuščenko.

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda posetio je Ukrajinu u februaru kako bi istražio ruske vazdušne napade na elektroenergetsku mrežu.

Kijev kaže da su napadi imali za cilj zastrašivanje običnih civila, dok Moskva poručuje da su usmereni na slabljenje neprijateljske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.