Vesti -

Naložena diversifikacija; Zaustavljanje bi zaoštrilo situaciju u jednoj od najgorih kriza

Nur Sultan -- Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev naložio je danas vladi da diversifikuje rute za isporuku nafte.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Alexander Knyazhinsky/Shutterstock
Foto: Alexander Knyazhinsky/Shutterstock

Odluka je doneta dan nakon što je ruski sud naredio Konzorcijumu Kaspijskog naftovoda (CPC) da obustavi aktivnosti na 30 dana.

Zaustavljanje naftovoda, kojim se transportuje nafta sa ogromnog kazahstanskog polja Tengiz preko Rusije do Crnog mora, zaoštrilo bi situaciju na tržištu nafte baš u trenutku kada se ono suočava sa jednom od najgorih kriza od arapskog naftnog embarga sedamdesetih, prenosi Rojters.

Tokajev, koji nastoji da izbalansira odnose sa Rusijom, Zapadom i Kinom, dao je nalog da se uradi studija o izgradnji naftovoda preko Kaspijskog mora, kojim bi se kazahstanska nafta prenosila u Evropu zaobilazeći Rusiju.

Tokajev je rekao da je poboljšanje lučke infrastrukture na Kaspijskom moru "strateški zadatak" za vladu, navodi se na zvaničnom veb-sajtu predsednika. Prema informaciji sa sajta, predsednik nije pomenuo Konzorcijum Kaspijskog naftovoda, dodaje Rojters.

Kazahstan, koji je u velikoj meri zavisan od fosilnih goriva, oslanja se na ruske naftovode za izvoz nafte u Evropu.

Sud u ruskom gradu Novorosijsk naložio je u sredu obustavu rada naftovoda CPC, koji učestvuje sa oko 1,0 posto na globalnom tržištu nafte, navodeći kao razlog probleme u vezi sa izlivanjem nafte.

Pročitajte još:

Napori Zapada ograničeni? Evo koliko je Rusija zaradila od prodaje energenata Kini i Indiji

"Evropa mora da se pripremi..."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.