Vesti -

Nakon skoro dva veka: Preuzeto

Najveća švajcarska banka UBS pristala je na kupovinu konkurentske švajcarske banke Kredi Svis za 3,23 milijarde dolara (oko tri milijarde evra) u deonicama.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER
EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

UBS je takođe preuzela do 5,4 milijardi dolara (oko 5,05 milijardi evra) u gubicima, na osnovu plana švajcarske vlasti kako bi bio izbegnut dodatni potres na bankarskom tržištu.

Dogovor uključuje i 108 milijardi dolara pomoći (oko 101 milijarde evra) za likvidnost UBS i Kredi Svis, koju će isplatiti Švajcarska centralna banka.

Švajcarska Vlada daje garanciju za gubitak od najviše 9,7 milijardi dolara (oko 9,07 milijardi evra) da bi omogućila UBS da preuzme Kredi Suis, a to će biti aktivirano ukoliko budu nastali gubici, preneo je Rojters.

Preuzimanjem Kredi Svisa od UBS-a obezbeđuje se finansijska stabilnost i štiti švajcarska ekonomija u ovoj izuzetnoj situaciji, saopštila je Švajcarska centralna banka.

Prema uslovima ugovora, akcionari Kredi Svisa dobiće jednu UBS akciju za svaku od 22,48 akcija banke Kredi Svis, što je ekvivalentno sumi od 0,76 švajcarskih franaka po akciji, saopštio je UBS.

Kredi Svis, druga po veličini švajcarska banka, suočava se sa krizom poverenja i njene akcije su naglo pale poslednjih dana, što je izazvalo talas zabrinutosti na tržištu, navodi Bi-Bi-Si.

Problemi u Kredi Svis, u kombinaciji sa propadanjem dve američke banke tokom poslednje dve sedmice, doveli su u sumnju stabilnost globalnog finansijskog sistema.

Kredi Svis je jedna od oko 30 banaka u svetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale jer su od velikog značaja za bankarski sistem.

Međutim, ta 167-godišnja institucija je u gubitku i suočila se sa nizom problema poslednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Iznos od 54 milijarde dolara od Švajcarske nacionalne banke u sredu nije uspeo da umiri tržišta, a akcije Kredi Svisa su oslabile za 24 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.