Vesti -

Nakon 10 godina, ponovo otvorili svoju najveću rafineriju

Iračke vlasti ponovo otvorile najveću naftnu rafineriju u zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/STR
EPA/STR

Iračke vlasti danas su ponovo otvorile naftnu rafineriju u gradu Baiji, koja je bila zatvorena prethodnih 10 godina zbog nereda koji su nastali nakon invazije predvođene SAD 2003. godine, i koji su eskalirali 2014 sa pojavom terorističke organizacije Islamska država (ID).

Rafinerija u Baijiju ima kapacitet prerade od 150.000 barela nafte dnevno, što je oko trećine celokupne proizvodnje nafte u Iraku.

Premijer Iraka Mohamed Šija Al Sudani istakao je da Irak ima za cilj da postigne samoodrživost kada je reč o naftnim derivatima do sredine sledeće godine.

Nakon obaranja lidera Iraka Sadama Huseina, očekivalo se da poraste prosperitet i stabilnost u Iraku, najvećem proizvođaču nafte u OPEK-u, ali je umesto toga došlo do pobuna, građanskog rata, kao i pojave terorističke organizacije Al Kaida i potom Islamske Države, navodi Rojters.

Rafinerija je u potpunosti zatvorena 2014. godine kada su je pripadnici ID zauzeli u isto vreme kada su zauzeli jednu trećinu teritorije zemlje, nakon čega su krali naftu i naftne derivate iz te oblasti, u nastojanju da stvore samoodrživo islamsko kraljevstvo, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.