Vesti -

Najveća američka banka: Sve više znakova dedolarizacije

Iako smak dolara i dalje nije na vidiku, naznake dedolarizacije gomilaju se u svetskoj ekonomiji, ocenili su stratezi najveće američke banke "Džej-Pi Morgan".

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: shutterstock, RomanR
Foto: shutterstock, RomanR

Kako ističu finansijski stratezi sa Volstrita Mira Čandan i Oktavija Popesku za Rojters, upotreba dolara u globalu i dalje nije pomerila sa svoje istorijske pozicije, ali stvari ne stoje baš tako "iza kulisa".

"Dedolarizacija se uočava u deviznim rezervama gde je udeo (dolara) opao na rekordno niski nivo kako njegov udeo u izvozu opada", kažu stratezi, ali i napominju da upotreba dolara "i dalje raste u tržištu robe."

Uticaj naglog rasta kamatnih stopa u SAD i nametanje sankcija zemljama poput Rusije navelo je zemlje BRIKS-a, odnosno Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, da se suprotstave hegemoniji američke valute, podseća britanska agencija.

Prema proceni "Džej Pi Morgana" od ponedeljka, udeo američkog dolara u globalnom izvozu smanjio se na rekordno niskih devet odsto, dok je kineska valuta dostigla rekordno visokih 13 odsto.

Udeo dolara u deviznim rezervama centralnih banaka u svetu spao je na rekordno niskih 58 odsto, iako i dalje predstavlja najzastupljeniju valutu na globalnom nivou.

Međutim, "Džej Pi Morgan" takođe ističe da je juan kao devizna rezerva prihvaćen u ograničenoj meri, ocenivši da se to neće mnogo promeniti u budućnosti imajući u vidu rigoroznu kontrolu kineskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.