Vesti -

Najbogatiji čovek za jedan dan izgubio 11 milijardi dolara: Evo šta se dogodilo

Najbogatiji čovek sveta, vlasnik francuskog proizvođača luksuzne robe LVMH, Bernar Arno, izgubio je za dan 10,39 milijardi evra.

Izvor: Investitor
Podeli
Foto: EPA-EFE/Hiro Komae / POOL
Foto: EPA-EFE/Hiro Komae / POOL

Ovu sumu izgubio je u utorak nakon značajnog pada cena akcija.

Osnivač LVMH-a – čija ponuda uključuje luksuzne proizvode poput Louis Vuitton torbica, Moet & Chandon šampanjca i Christian Dior haljina – doživeo je rast bogatstva veći deo od početka godine, dok su cene deonica evropskih luksuznih kompanija porasle.

Deonice LVMH-a pale su sada, međutim, 5 odsto u Parizu – najviše u više od godinu dana – usred šireg pada koji je izbrisao oko 30 milijardi dolara iz evropskog luksuznog sektora.

Čak i uz ove gubitke, francuski milijarder i dalje ima neto vrednost od 191,6 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Do sada je ove godine dodao 29,5 milijardi dolara.

Jaz između bogatstva Arnoa i drugoplasiranog Ilona Maska iz kompanije Tesla smanjio se na 11,4 milijarde dolara.

Do pada od utorka došlo je nakon dugog rasta cene deonica LVMH-a, koja je i dalje veća 23 odsto u odnosu na pre godinu dana. Indeks MSCI Europe Textiles Apparel & Luxury Goods porastao je za 27 odsto.

Učesnici konferencije u Parizu koju je organizovao Morgan Stanley označili su "relativno prigušeniji" nastup u SAD, kaže Edouard Aubin, analitičar investicione banke.

Analitičari Deutsche Bank AG Met Garland i Adam Kokrejn rekli su da očekuju da će investitori postati selektivniji u pogledu evropskih luksuznih deonica, uz usporavanje rasta u SAD, preneo je Bloomberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.