Vesti -

Nadmašio bitkoin i iter

Kardano se odvojio od paketa tokena i postao jedina kriptovaluta među prvih deset koja je do sada ostvarila dobitke u 2022. godini.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Bangkok Click Studio/Shutterstock
Ilustracija: Bangkok Click Studio/Shutterstock

Kardanov ADA token je porastao za više od devet odsto uoči dugo očekivanog lansiranja svoje izvorne SundaeSwap decentralizovane berze (DEKS) ove nedelje, za koju se investitori nadaju da će dati zamah za bolji razvoj na novonastaloj blokčejn platformi.

Nasuprot tome, bitkoin i iter su izgubili po više od 10 odsto u 2022. godini, od 17. januara, dok je rival solana ustupio svoje peto mesto kardanu nakon što je izgubio skoro 20 procenata, piše Capital.com, prenosi portal Biznis.

SundaeSwap će 20. januara pokrenuti svoju potpuno funkcionalnu beta decentralizovanu berzu (DEKS) na Cardano platformi.

Pokretanje prvog metaverse projekta na kardanu pod nazivom "Pavia" takođe je pomoglo da se ADA token vrati sa skoro šestomesečnog minimuma od 1,07 dolara koji je dostignut pre ne više od nedelju dana.

Ne trguju Srbi samo bitkoinom: Koje kriptovalute donose veliku zaradu?

U septembru je kardano završio nadogradnju softvera uz pomoć hard forka, nazvao ga je "Alonzo", i ta mreža je omogućila primenu pametnih ugovora. Ipak, spora primena decentralizovanih aplikacija (DApps) na njegovoj mreži, nakon hard forka, dovela je do pada ADA tokena za preko 50 odsto, sa rekordnih 3,09 dolara koji je postignut 2. septembra.

Usled pozitivnog raspoloženja za ADA token, mnogi komentatori na društvenim medijima doveli su u pitanje kardanovu sposobnost da se nosi sa očekivanom poplavom obima transakcija nakon lansiranja SundaeSvap DEKS-a.

SundaeSvap je saopštio da će opravdati očekivanja, navevši da je "primetio veliki zaostatak u obradi korisničkih radnji" tokom testiranja platforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.