Vesti -

"Moramo da ubedimo OPEK+ da se pripreme za kraj ere fosilnih goriva"

Brazil je u četvrtak poručio da je na korak od priključenja OPEK+, grupe od 23 zemlje koje izvoze naftu, čime bi postao 24. članica od januara 2024. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Marcelo Chello
Foto: shutterstock, Marcelo Chello

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je da bi potencijalno brazilsko učešće u organizaciji OPEK+ (Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući i Rusiju) imalo za cilj da ubedi učesnice da prestanu da koriste fosilna goriva.

"Smatram da je za nas bitno da učestvujemo u OPEK+ jer moramo da ubedimo države koje proizvode naftu da treba da se pripreme za kraj ere fosilnih goriva", rekao je Lula u subotu na samitu COP28 u Dubaiju, preneo je Rojters.

On je dodao da priprema znači da novac koji zarađuju treba da ulože tako da kontinenti poput Afrike i Latinske Amerike mogu proizvesti neophodna obnovljiva goriva, "posebno zeleni vodonik".

Ministar energetike Brazila Alešandre Silveira rekao je da će Brazil predvoditi zemlje koje proizvode naftu da ubrzaju energetsku tranziciju.

"Pod vođstvom Lule, želimo da koristimo prihode od nafte da finansiramo čistu i obnovljivu energiju", rekao je Silveira.

Brazil je najveći proizvođač u Južnoj Americi, sa 4,6 miliona barela dnevno nafte i gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.