Vesti -

Mir, mir, mir...

Varšava i Kijev objavili su da su postigli dogovor o tranzitu žita koji uključuje Litvaniju, prvi put od septembra, kada je Poljska zabranila njegov uvoz.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Postigli smo dogovor o važnom pitanju", rekao je novinarima poljski ministar poljoprivrede Robert Telus nakon tripartitnog sastanka putem interneta, prenosi Indeks.

"Od sutra će se kontrole koje je trebalo da budu sprovođene na ukrajinsko-poljskoj granici za žito koje prolazi preko Litvanije sprovoditi na litvanskoj teritoriji, u litvanskoj luci. Litvanija preuzima svu odgovornost za te inspekcije", rekao je.

Telus je rekao da će Poljska nastaviti da otvara tranzitne koridore "jer je to dobro za poljske poljoprivrednike, za Ukrajinu, za Evropsku uniju i za celi svet jer ukrajinske žitarice moraju da budu poslate u regije koje ga nemaju dovoljno".

Reč je o prvom dogovoru Poljske i Ukrajine od početka diplomatske krize koju je izazvao poljski embargo na uvoz ukrajinskih žitarica.

Varšava ga je uvela jer želi da zaštiti svoje tržište i poljoprivrednike od pada cena njihovih proizvoda. Tranzit ukrajinskih žitarica preko Poljske u druge zemlje je dopušten. Po ukrajinskom ministarstvu poljoprivrede, odluka doneta u utorak "omogućiće ubrzanje tranzita preko Poljske".

Pročitajte još:

Zakuvava se: Zašto se "prijatelji" svađaju oko žita?

Hrvati besni, dozlogrdilo im ukrajinsko žito: "Propali smo"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.