Vesti -

Milanović objasnio zašto Bugarska nije primljena u Šengen: "Kamuflirani finansijski interesi"

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je danas da Bugarska nije primljena u Šengen jer je ''konkurencija''.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Antonio Bat
EPA-EFE Antonio Bat

Pri tome se argumentacija o evropskim vrednostima, kako je rekao, koristi kako bi se kamuflirali konkretni finansijski interesi.

On se novinarima obratio zajedno sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom, rekavši da o toj temi treba ''govoriti otvoreno kao i o nizu drugih stvari o kojima se u EU govori zatvoreno, prikriveno, katkad i cinično''.

Evropski savet dao je početkom decembra prošle godine zeleno svetlo hrvatskom ulasku u šengen, ali je na istom sastanku Austrija blokirala Bugarskoj i Rumuniji pristup, dok je Holandija blokirala pristup samo Bugarskoj, prenosi agencija Hina. Beč je takvu odluku argumentovao ''nekontrolisanim prilivom ilegalnih imigranata kroz te zemlje'', a Amsterdam korupcijom i stanjem ljudskih prava u Bugarskoj.

''Konkretni partikularni interesi se pokušavaju prodati pod velom nekih vrednosti i principa, duboke filozofije, a u suštini se radi o cenkanju i ničem više'', istakao je Milanović, dodavši kako kriterijumi i nisu transparentni već ''čisto politički''.

''Onoga trena kada Bugarska i Rumunija uđu u šengen, veza morskim putem prema Centralnoj Evropi će preko Soluna biti puno bliža.To je novac. To je finansijski interes. Priče o vladavini prava su lepe priče“, dodao je hrvatski predsednik.

Hina podseća da je holandska luka Roterdam najprometnija u Evropskoj uniji.

Bugarski predsednik Rumen Radev zahvalio se Milanoviću na podršci i ''jasnom stavu'' po pitanju članstva Bugarske u Šengenu i dodao da Bugarska nije u Šengenu zbog ''unutarpolitičkih razloga koji su zamotani u priču o vladavini prava''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.