Vesti -

"Litijumska groznica" proširila se po čitavoj Evropi VIDEO

U toku je nikad veća borba za litijum.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

U ovom metalu, stručnjaci su prepoznali način da se stvori ekološki održiva budućnost. Svetske kompanije masovno planiraju da ulože u ovu, kako je nazivaju, "sirovinu budućnosti".

Na zagađenje zivotne sredine u velikom procentu utiče saobraćaj, odnosno sagorevanje goriva. Plan da se potpuno preokrene automobilska industrija, kako bi bio rešen problem gasova i produkata sagorevanja, na prvo mestu podrazumeva korisćenje litijumskih baterija, prenosi TV Prva.

Istraživanja su pokazala da postoje termalni izvori sa litijumom, pre svega u severnom basenu Nemačke i dolini Donje Rajne.

U Evropi trenutno postoji pet preduzeća koja proizvode litijum-jonske baterije. Još 15 bi trebalo da se otvori narednih godina, a samo u Nemačkoj je planirano osam takvih fabrika.

Australijska litijumska kompanija "Vulkan enerdži risorzes" (Vulcan energy resources) potpisala je ugovor sa holandskom automobilskom firmom "Stelantis", sa idejom da im od 2026. godine dostave između 81.000 i 99.000 tona litijumskih baterija. Plan "Stelantisa" je da investira 30 milijardi evra uz upotrebu litijuma kako bi vozila transofrmisali u električna.

Nakon sporazuma "Vulkan" i "Stelantis" firmi, interesovanje za litijum u Nemačkoj je jos vise skočilo, ali i u ostatku Evrope.

Pionir u pravljenju električnih vozila je kompanija "Tesla". Zato i nije slučajno to što je nemačko-kanadska firma "Rok tek litijum" objavila da počinje sa gradnjom fabrike litijumskih baterija 60 kilometara od fabrike "Tesla" u Gubenu u Nemačkoj. "Rok tek" planira da koristi sirovine koje se iskopavaju u Ontariju i da uloži u nemački pogon 470 miliona evra.

Ali tu se ne završava litijumsko investiranje u Nemačkoj. Kompanija "Zinvald litijum" postaje stoprocentni vlasnik nemačkog litijumskog projekta koji se nalazi 35 kilometara od Drezdena.

"Litijumska groznica" proširila se po čitavoj Evropi, ne samo Nemačkoj, pa je tako "Eramet grupa" uspela u projektu 2021. godine da izvuče iz geotermalne slane vode litijum u Franacuskoj u Alzasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.