Vesti -

Lažno maslinovo ulje preplavilo tržišta

Prodaja lažnog maslinovog ulja, upozorava Evropol, postala je uobičajena u zemljama koje ga proizvode.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: shutterstock, Valentyn Volkov
Foto: shutterstock, Valentyn Volkov

Oko 260.000 litara maslinovog ulja je zaplenjeno u akciji OPSON, čiji su cilj bile kriminalne grupe umešane u preprodaju falsifikovane ili pokvarene hrane.

U zajedničkoj akciji italijanske i španske policije uhapšeno je 11 osoba, a Evropol upozorava da je 260.000 zaplenjenih litara lažnog maslinovog ulja reklamirano i prodato kao pravo – odnosno kao "ekstradevičansko maslinovo ulje".

Prodaja lažnog maslinovog ulja, upozorava Evropol, postala je uobičajena u zemljama koje proizvode maslinovo ulje, kao što su Španija i Italija.

Utvrđeno je da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje se bave prevarama sa hranom koriste lošiju varijantu maslinovog ulja, kako bi razblažili svoj proizvod, piše Večernji list.

Nije preporučljivo da se konzumira

Maslinovo ulje "lampante" karakteriše povećana kiselost, nepoželjan ukus i izuzetno neprijatan miris, zbog čega nije pogodno za konzumaciju.

Evropol takođe pojašnjava da izraz "lampante" potiče iz njegove istorijske upotrebe kada je korišćen kao gorivo u uljnim lampama.

Prema Evropolu, pojava lažnog maslinovog ulja je splet različitih okolnosti, poput inflacije, smanjene proizvodnje maslinovog ulja, povećanja tražnje...

U racijama u Italiji i Španiji zaplenjena su četiri automobila, 91.000 evra i razni dokumenti.

Italijanski istražitelji pretresli su tri fabrike maslinovog ulja na Siciliji i Toskani, za koje su sumnjali da proizvode lažno maslinovo ulje.

Od vlasnika su tražili spisak klijenata i dokumentaciju, a uzeti su i uzorci maslinovog ulja. Jedna od tih kompanija je kažnjena zbog neispravnog označavanja proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.