Vesti -

Lanac supermarketa uskoro nestaje zauvek?

Trgovački lanac Real je nekada bio industrijski div, navode nemački mediji.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Andrey Burstein
Ilustracija: Shutterstock/Andrey Burstein

Imao je 267 prodavnica širom Nemačke i zapošljavao je 34.000 radnika. Međutim, nakon što se Diseldorf Metro grup uozbiljio i prodao lanac supermarketa 2018, ostale su otvorene samo 62 poslovnice Reala. Prema pisanju nemačkih medija, ni one ne posluju dobro, prenosi Feniks magazin.

Ruski finansijski investitor SCP preuzeo je lanac 2018. – i prodao brojne podružnice drugim trgovačkim kompanijama. Samo dotične 62 poslovnice nastavile su da posluju pod imenom "Mein Real". Kako sada izveštavaju mediji, SCP sada želi da proda preostale poslovnice. To bi opet moglo da znači teška vremena za 5.000 radnika lanca.

Divlja vremena za lanac supermarketa

SCP je 2022. godine prodao preostale poslovnice preduzetničkoj porodici Tišendorf i četvorici bivših menadžera Reala. Međutim, to nije dugo trajalo. Tišendorf nije ostvario profit s "Mein Realom": kako piše Rajniše post, navodno se dogodio gubitak od dobrih 100 miliona evra u ovom kratkom razdoblju.

Zatim se u maju dogodila najgora stvar: SCP je otkupio celi lanac nazad – samo da bi ga sada ponovno prodao, manje od četiri meseca kasnije.

Edeka, Rewe and Co.: Real je odavno prodat

Broj poslovnica Reala se smanjuje s godinama. Kaufland je preuzeo 96 poslovnica, Edeka 41, 16 je pripalo Globus grupi, a pet je kupila Rewe.

Stručnjak za maloprodaju sa Univerziteta primenjenih nauka Niderajn kazao je za Rajniše post kako bi maksimalno jedna trećina sadašnjih poslovnica (tj. oko 20 poslovnica) mogla na kraju da opstane.

Ovo definitivno nije dobra vest za radnike, pišu mediji.

"Majn real" se o trenutnoj poslovnoj situaciji nije oglasio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.