Biz - B92.net

"Kupite nekretninu, uselite se – daćemo vam 30.000 evra"

Italijanski grad Preziče najavio je da će platiti ljudima da se tamo presele u pokušaju da poveća svoju sve manju populaciju.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Ana del Castillo / Shutterstock.com
Foto: Ana del Castillo / Shutterstock.com

Preziče se nalazi u regiji Pulja, a nove stanovnike mami obećanjem novčane naknade do 30.000 evra. Ali čekaju ih i obaveze. Naime, oni koji prihvate ponudu moraju tim novcem da kupe praznu imovinu i renoviraju je, prenosi Indeks.

Kao i mnogi gradovi i sela širom Italije, Preziče ima mnogo napuštenih kuća u različitim zapuštenim stanjima koje grad prodaje za otprilike 25.000 evra.

"Ima mnogo praznih kuća u istorijskom centru izgrađenih pre 1991. godine koje bismo želeli da vidimo ponovo sa novim stanarima. Ponudićemo do 30 hiljada evra ljudima koji žele da se usele i kupe jedan od ovih napuštenih stanova", rekao je lokalni odbornik Alfredo Paleze za CNN.

"Ukupna sredstva biće podeljena na dva dela: jedan deo će ići za kupovinu stare kuće, a drugi deo za njenu obnovu ako bude potrebno. Šteta je svedočiti kako se naši stari kvartovi puni istorije, divne arhitekture i umetnosti polako prazne“, dodao je on. Dok se detalji još uvek izglađuju, plan je da se projekat pokrene u narednih nekoliko nedelja na sajtu grada.

Preziče se nalazi u južnom delu regije Pulja, koja je poslednja u dugom nizu ruralnih italijanskih zajednica koja pokušava da privuče nove stanovnike novčanim podsticajima nakon egzodusa mladih ljudi koji se sele u potrazi za poslom.

Pravila se razlikuju od grada do grada, ali obično potencijalni kandidati moraju da se obavežu da će platiti renoviranje i završetak kuće u određenom vremenskom okviru, često tri godine, i da će ga koristiti kao svoje primarno prebivalište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.