Vesti -

Kraj nakon 60 godina; Pobuna u Bavarskoj: "Želimo da nastavimo"

Bavarska želi da nastavi da koristi nuklearne elektrane i da preuzme odgovornost za njih, rekao je bavarski premijer Markus Soeder.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović
Podeli
EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

To bi moglo da dovede do povratka nuklearne energije, koju je Nemačka prestala da upotrebljava u subotu, prenosi Feniks magazin.

Bavarska, koja je dom mnogim uspešnim nemačkim izvoznicima, želi da savezna vlada izmeni zakon o prestanku korišćenja nuklearne energije tako da dopusti rad nuklearnim elektranama pod odgovornošću pojedinih saveznih pokrajina, kazao je Soeder.

"Dokle god se kriza ne završi, a tranzicija na obnovljive izvore energije ne uspe, moramo da koristimo svaki oblik energije do kraja decenije. Bavarska je spremna da preuzme tu odgovornost", rekao je bavarski premijer za novine Bild am Sonntag.

Dodao je da Bavarska takođe želi da prokrči put u istraživanju nuklearne fuzije i da izgradi svoj spostveni istraživački reaktor.

Nemačka je u subotu ugasila svoje poslednje tri nuklearne elektrane, što su pozdravile grupe za zaštitu okoline, a kritikovali konzervativni političari i oni skloni poslovnom svetu.

Pročitajte više:

Kreće projekat izgradnje šest nuklearki

Nuklearna energija u Slovačkoj: Izgradnja sa mnogo problema

Najveći nuklearni reaktor u Evropi počinje proizvodnju

Aktivisti za zaštitu životne sredine su se okupili kod Brandenburških vrata u glavnom gradu Berlinu kako bi proslavili gašenje reaktora u ponoć dok su se tamo takođe našli i zagovornici nuklearne energije.

Tri poslednja nuklearna reaktora u Nemačkoj bili su Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saksoniji i Nekarvesthajm 2 u Baden-Virtembergu.

Nekarvesthajm 2 je bio poslednja elektrana koja je ugašena u 23.59 časova.

Tim potezom završili su 60 godina proizvodnje nuklearne energije u zemlji i popratne političke rasprave o tom pitanju.

Dve od tri elektrane su trebale da budu ugašene krajem prošle godine, ali sukob Rusije i Ukrajine i energetska kriza su vladu naterale da ih ostavi u funkciji tokom zime.

Ekološka organizacija Grinpis je kraj korišćenja nuklearne energije u Nemačkoj nazvala "dobrim danom" za zaštitu klime i "velikim uspehom 40-godišnjeg protivnuklearnog pokreta".

Nemačka ministarka životne sredine Stefi Lemke iz stranke Zeleni je za dpa rekla da će prestanak korišćenja nuklearne energije Nemačku učiniti sigurnijom.

"Rizici nuklearne energije su uostalom van kontrole u slučaju nesreće", kazala je. Konzervativni opozicioni političari su razočarani.

Šef Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc je gašenje nazvao "crnim danom za Nemačku", što je pogled koji deli sestrinska stranka CDU-a u Bavarskoj, Hrišćansko-socijalna unija (CSU).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.