Vesti -

Kompanija austrijskog milijardera odlazi u stečaj

Signa Holding, kompanija za nekretnine u vlasništvu austrijskog milijardera Renea Benka, podnela je u Beču zahtev za stečaj.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: shutterstock, Motortion Films
Foto: shutterstock, Motortion Films

Prezadužena kompanija saopštila je da se prijavila za takozvanu samoupravu, što je vid restrukturiranja po austrijskom korporativnom zakonu.

Samouprava bi trebalo da omogući kompaniji Signa da u fazi restruktuiranja ne predaje potpunu kontrolu spoljnom administratoru.

"Uprkos značajnim naporima poslednjih nedelja, neophodna likvidnost za proces vansudskog restruktuiranja nije mogla da bude obezbeđena", saopštila je Signa u sredu, prenosi Financial Times. Signa ima 90 dana da sa poveriocima usaglasi plan otplate dugovanja.

Podnošenje prijave za stečaj izaziva zabrinutost desetina evropskih banaka, uključujući švajcarsku Julius Baer i austrijsku Raiffeisen, zbog njihove izloženosti prema kompaniji Signa, zbog čega su njihove akcije oslabile poslednjih dana. Obe banke su ranije isticale da su njihove pozajmice kompaniji Signa bile dobro obezbeđene.

Prema procenama, Signa duguje banci Julius Baer više od 600 miliona švajcarskih franaka, a banci Raiffeisen International više od 750 miliona evra. JP Morgan saopštio je prošle nedelje da Signa duguje zajmodavcima najmanje 13 milijardi evra. Signa je ove godine trebalo da vrati 1,3 milijarde evra zajmodavcima.

Odlazak u stečaj kompanije Signa Holding izazvaće šok u maloprodajnom sektoru centralne Evrope uoči božićnih kupovina, budući da je austrijska kompanija većinski vlasnik najvećih robnih kuća u regionu, uključujući nemačke Galeria Kaufhof i KaDeWe, kao i švajcarske Globus.

Signa navodi da poseduje imovinu ukupne vrednosti 27 milijardi evra, što uključuje luksuzne hotele i centralne gradske poslovne zgrade, kao i da ima još 25 milijardi evra u projektima. Široka mreža od oko 1.000 zasebnih korporativnih subjekata, sa Signa Holdingom u centru, suočava se sa finansijskim poteškoćama više od godinu dana zbog rastućih kamatnih stopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.