Vesti -

Koliko rat košta Izrael?

Tekući sukob sa Hamasom koštaće Izrael oko 197 milijardi šekela (oko 53 milijarde dolara), prema prognozi koju je objavila izraelska centralna banka.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović
Podeli
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ukupnu sumu čini oko 107 milijardi šekela (28,9 milijardi dolara) troškova odbrane, 22 milijarde šekela (5,94 milijarde dolara) i 25 milijardi šekela (6,75 milijardi dolara) ostalih civilnih troškova.

Uz to, gubitak poreskih prihoda procenjuje se na 35 milijardi šekela (9,45 milijardi dolara), a kamata na državni dug na osam milijardi šekela (2,16 milijardi dolara), prenosi Sinhua.

Prognoza je formulisana pod pretpostavkom da će se direktan uticaj sukoba na izraelsku ekonomiju zadržati do 2024. godine uz slabljenje intenziteta. Prema prognozi, očekuje se da će BDP Izraela porasti za dva odsto u tekućoj i narednoj godini, što je smanjenje očekivanja u odnosu na prošlomesečnu prognozu.

Zbog očekivanih visokih troškova i naglog smanjenja naplate poreza, Banka Izraela predvidela je da će državni dug porasti sa 60,5 odsto BDP-a u 2022. godini na 63 odsto u 2023. godini i na 66 odsto do kraja iduće godine.

Globalna rejting agencija Mudiz navela je u prošlonedeljnom izveštaju da rat sa Hamasom košta Izrael najmanje 269 miliona dolara dnevno. Izveštaj agencije zasnovan je na početnoj proceni izraelskog Ministarstva finansija. Ukupni troškovi rata procenjeni su na oko 10 odsto BDP-a zemlje, prenosi Tajms of Izrael.

Agencija Standard i Purs saopštila je takođe prošle nedelje da primećuje da se izraelska ekonomija smanjuje za pet odsto u četvrtom kvartalu ove godine. S&P predviđa da će izraelska privreda porasti 1,5 odsto u tekućoj godini i za 0,5 procenata u 2024. godini, nakon čega će uslediti brži rast u 2025. godini od oko pet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.