Biz - B92.net

Kineski hoteli se oporavljaju: Raste prosečna popunjenost

Peking -- Novi izveštaj američkog STR-a pokazao je jasno vidljiv početak oporavka hotelijerskog sektora u Kini.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, lightwavemedia
Foto: Depositphotos, lightwavemedia

Ovaj izveštaj je obradio podatke popunjenosti hotela u Kini za početak ove godine.

Pandemija COVID-19 snažno je udarila na hotelijerski sektor, što je prvo bilo vidljivo u drastičnom padu popunjenosti hotela krajem januara ove godine. Dok je još početkom godine prosečna popunjenost iznosila iznad 60 odsto, ona je sa samom objavom pojave epidemije koronavirusa u samo nekoliko dana smanjila prosečnu popunjenost hotela u Kini na tek nešto iznad 10 odsto, piše portal Seebiz.

Od sredine februara polako se popravljala situacija oko koronavirusa, te je popunjenost polako počela da raste da bi do sredine ovog meseca hotelski kapaciteti u Kini dosegli prosečnu popunjenost iznad 20 odsto.

Slične podatke je objavio i Fosun turizm, koji upravlja lancem rizort hotela u Kini, a i njihova popunjenost je sa 10 odsto krajem januara sada dosegla gotovo 20 odsto.

Ovaj trend se može uporediti s vremenom epidemije SARS-a iz 2003. godine, kada je prosečna popunjenost hotela širom Kine pala s prosečnih 70 odsto na samo 15 odsto. Na oporavak hotelskog sektora sa tih 15 odsto do prosečnih vrednosti od pre izbijanja epidemije tada se čekalo oko tri meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.