Vesti -

Kina dobila ugovor o rekonstrukciji luke: Mnogi brinu da li tu gradi pomorsku bazu

Solomonska Ostrva dodelila su višemilionski ugovor kineskoj državnoj kompaniji za modernizaciju međunarodne luke u Honijari, saopštile su vlasti te zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Nikolas_jkd
Ilustracija: Depositphotos/Nikolas_jkd

Projekat finansira Azijska razvojna banka.

Kineska građevinska kompanija CCECC je bila jedini ponuđač na tenderu, saopšteno je Rojtersu iz ministarstva za razvoj infrastrustrukture Solomonskih Ostrva. Kako je precizirano, reč je o rekonstrukciji stare međunarodne luke u Honijari i dva domaća pristaništa u provincijama.

Odgovarajući na zabrinutost da bi luka mogla biti proširena radi formiranja kineske pomorske baze, vlasti u Honijari su saopštile da neće biti "proširenja".

Solomonska Ostrva su prošle godine sklopila bezbednosni pakt sa Kinom, što je izazvalo zabrinutost SAD i njihovih saveznika, uključujući Australiju, Novi Zeland i Japan, zbog kineskih ambicija da izgradi pomorsku bazu u regionu.

Kina i Solomonska Ostrva su negirali da potpisani sporazum dozvoljava pomorsku bazu, a delegacije iz Pekinga i Vašingtona posećuju Honijaru ove nedelje, u nadmetanju za uticaj u strateški važnoj ostrvskoj državi Pacifika.

Premijer Manaseh Sogavare sastao se u utorak sa potpredsednikom Kineske agencije za međunarodni razvoj i saradnju Tang Venghongom i potpisao ugovor sa Pekinškom inicijativom za globalni razvoj, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Kineska humanitarna agencija finansira infrastrukturne projekte otkako je Sogavare povukao priznanje Tajvana i podigao diplomatske odnose sa Pekingom 2019. godine, a razvojna saradnja sa Kinom biće dodatno ojačana, dodaje se u vladinom sopštenju. Sogavare takođe održava „strateški dijalog“ sa delegacijom Vašingtona, koja boravi na ostrvu predvođena koordinatorom SAD za Indo-Pacifik Kurtom Kembelom, koji je ponovio "podršku slobodnim, otvorenim, bezbednim i prosperitetnim Solomonskim Ostrvima", prema saopštenju američke ambasade u Honijari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.