Vesti -

Još samo 5 dana za dogovor o podizanju granice duga SAD

Zakonodavni odbor Predstavničkog doma podržao je predlog o privremenom ukidanju limita da kojeg SAD mogu da se zadužuju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/viz-arch
Ilustracija: Depositphotos/viz-arch

O njemu će se glasati danas u donjem domu američkog Kongresa.

Predlog zakona u utorak podržalo je sedam članova odbora, dok je šest bilo protiv, u odboru u kojem većinu imaju republikanci, prenosi Rojters.

Pripadnici desnog krila Republikanske stranke prethodno su saopštili da se protive dvostranačkom predlogu o podizanju granice zaduživanja sa trenutnih 31,4 biliona dolara, u trenutku kada ističe rok posle kojeg bi vlada SAD mogla da ostane bez novca za izmirenje obaveza.

Kako republikanci imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu od 222 prema 213, moguće je da će biti još članova te stranke koji će glasati protiv zakona, pa će biti potrebna pomoć demokrata da se on izglasa i preda Senatu na odlučivanje.

Ova mera mora da bude usvojena u Kongresu do 5. juna, jer bi u suprotnom Ministarstvo finansija moglo da ostane bez sredstava za plaćanje svojih dugova po prvi put u istoriji SAD, što bi dalje moglo da izazove ekonomske probleme kako u SAD, tako i u svetu, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.