Vesti -

Jelenova poziva saveznike da povećaju finansijsku pomoć Ukrajini

Brisel -- Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je danas saveznike SAD da pojačaju finansijsku podršku Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ona je ocenila da "sredstva koja su do sada najavljena neće biti dovoljna za kratkoročne potrebe zemlje koja se bori protiv ruske invazije", izveštava Rojters.

Jelenova je navela, u govoru pripremljenom za briselski Ekonomski forum, da su potrebe Ukrajine za finansiranjem značajne, te da vlada te zemlje nastavlja da funkcioniše, kako kaže, zahvaljujući domišljatosti i hrabrosti njenih zvaničnika.

"U mesecima, dok god se naplata poreza ne nastavi normalnim tempom, Ukrajini su potrebna budžetska sredstva za plaćanje vojnika, zaposlenih i penzionera, kao i za upravljanje privredom za podmirenje osnovnih potreba građana. Ubrzo će morati da se okrene popravljanju i obnavljanju kritične komunalne infrastukture i usluga", rekla je ona.

Dok bi Ukrajini na kraju bila potrebna "ogromna podrška" za obnovu i oporavak na nivou Maršalovog plana za Evropu posle Drugog svetskog rata, ova zemlja će morati tome da pristupa "korak po korak".

"Ono što je jasno jeste da do sada najavljena bilateralna i multilateralna podrška neće biti dovoljna da zadovolji osnovne potrebe Ukrajine", dodala je Jelenova.

S obzirom na to da je rat zatvorio čak polovinu ukrajinske privrede, zemlji je kratkoročno potrebno eksterno finansiranje od oko 5,0 milijardi dolara mesečno da bi podmirila osnovne potrebe, procenjuju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i Međunarodni monetarni fond.

Evropska unija će u sredu predložiti novi paket zajmova za Ukrajinu kako bi se odmah obezbedila potrebna likvidnost. Mada se taj kratkoročni paket još uvek utvrđuje, dva zvaničnika EU upoznata sa razgovorima rekla su Rojtersu da se očekuje da će on u potpunosti pokriti finansijske potrebe Ukrajine za dva meseca.

Američka ministarka finansija je pozvala saveznike da se pridruže SAD "u povećanju finansijske podrške Ukrajini" pošto se američki Senat približava usvajanju paketa potrošnje od 40 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći za tu ratom razorenu zemlju, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.