Vesti -

"Jednog dana Putin će se možda probuditi i reći: 'Prekidamo'"

Isporuke LNG-a iz Rusije za stari kontinent skočile u 2022. za 40 posto.

Izvor: Poslovni dnevnik/Tomislav Pili
Podeli
EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK
EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Ruski gas nastavlja da teče u Evropu u velikim količinama, ali ne gasovodima već LNG tankerima, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako navodi Fajnenšel tajms, pozivajući se na podatke Refinitiva, Evropa je ove godine uvezla rekordne količine ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG), što pokazuje da "stari kontinent“ nije u potpunosti prekinuo zavisnost od ruskog gasa, uprkos praktično prekinutom snabdevanju putem gasovoda.

Uvoz LNG-a iz Rusije je od januara do oktobra povećan za 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Konkretno, reč je o 17,8 milijardi kubnih metara gasa, a najviše je otišlo u Španiju, Francusku, Belgiju i Holandiju.

Tečni gas iz Rusije ove godine čini 16 odsto ukupnog evropskog uvoza LNG. Međutim, iako je ovih skoro 18 milijardi kubnih metara samo delić od 62 milijarde kubnih metara koliko je gasovodima stiglo iz Rusije, to ipak pokazuje da je Evropska unija i dalje izložena mogućnosti da predsednik Vladimir Putin koristi energiju kao sredstvo političkog pritiska.

"Jednog dana Putin će se možda probuditi i reći ’prekidamo isporuke LNG-a Evropi‘, što će je primorati da kupuje još skuplji gas na spot tržištu“, ističe An-Sofi Korbe, istraživačica u Centru za globalnu energetsku politiku Univerziteta Kolumbija.

Ona dodaje da Rusija može da preusmeri tankere u zemlje koje takođe imaju nestašicu gasa, poput Bangladeša ili Pakistana, po nižoj ceni, kako bi stekla političku korist.

Isporuke ruskog gasa ne podležu sankcijama, s obzirom na značaj ovog energenta za neke evropske zemlje. Međutim, postepenim smanjenjem isporuka gasovoda Evropi, Kremlj je uticao na povećanja cene gasa i povećanja troškova života.

Protok kroz gasovod Jamal koji prolazi kroz Poljsku zaustavljen je od maja, a u leto Rusija je znatno smanjila isporuke Nemačkoj preko Severnog toka 1. Ovaj gasovod je kasnije oštećen u podvodnim eksplozijama, što neke evropske zemlje smatraju sabotažom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.