Vesti -

Japan i Nemačka postigle dogovor

Japan i Nemačka zajednički će pratiti finansijska tržišta i koordinirati akcije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/NICOLAS DATICHE / POOL
EPA-EFE/NICOLAS DATICHE / POOL

Japan i Nemačka su se dogovorili da uspostave blisku koordinaciju i zajednički nadzor finanijskih tržišta u vezi sa problemima s kojima se suočava globalna ekonomija i deo bankarskog sektora u zapadnim zemljama, izjavio je zvaničnik japanskog ministarstva finansija.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je dogovor postignut tokom 45-minutnog sastanka ministara finansija Japana Šuniči Suzukija i Nemačke Kristijana Lindnera koji je doputovao u Tokio u bilateralnu posetu.

Berzanske akcije banaka su pod pritiskom od trenutka kada se urušila američka banka Silikon vali, a švajcarska banka Kredi Suis ušla u krizu likvidnosti zbog čega je bila prinuđena da od Centralne banke Švajcarske zatraži pozajmicu od 54 milijarde dolara, nakon čega je otvoreno i pitanje o drugim slabostima u finansijskom sistemu.

Ministri finansija Nemačke i Japana su se sastali u okviru napora koje su inicirali nemački kancelar Olaf Šolc i japanski premijer Fumio Kišida da se uspostave konsultacije dve vlade i utvrde načini da se obezbedi ekonomska bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.