Vesti -

Ipak nije nemoguće: Predstavili svoju prvu domaću podmornicu VIDEO

Tajvan je predstavio prvu podmornicu domaće proizvodnje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Tajvan je predstavio svoju prvu podmornicu domaće proizvodnje, što je veliki korak u višegodišnjem projektu usmerenom na jačanje odbrane ostrva i odvraćanje kineske mornarice.

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, učinio je program autohtonih podmornica ključnim delom ambicioznog projekta modernizacije svojih oružanih snaga dok Peking organizuje gotovo svakodnevne vojne vežbe kako bi potvrdio svoj suverenitet, navodi Rojters.

Tajvanska predsednica Tsai Ing-ven, koja je pokrenula taj projekt kada je preuzela dužnost 2016, pokazala je prvu od osam novih podmornica u južnom gradu Kaohsjungu.

"U prošlosti se podmornica domaćeg razvoja smatrala nemogućim zadatkom. Ali danas pred našim očima stoji podmornica koju su projektovali i proizveli građani naše zemlje", rekla je Tsai, dodajući da će ona igrati važnu ulogu u jačanju sposobnosti mornarice za "asimetrično ratovanje".

"Čak i ako postoje rizici i bez obzira koliko izazova ima, Tajvan mora preduzeti ovaj korak i dopustiti nacionalnoj odbrambenoj politici da raste i cveta", rekla je ona.

Program se oslanjao na stručnost i tehnologiju iz nekoliko zemalja, što je napredak za diplomatski izolovani Tajvan, navodi Rojters.

Tajvan se nada da će do 2027. razmestiti najmanje dve takve domaće podmornice, a moguće i opremiti kasnije modele projektilima, rekao je vođa programa razvoja ovog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.