Vesti -

Ipak nije "beznačajno": Poznata banka će uvesti novu uslugu?

Kripto menjačnica Bitpanda i odeljenje Rajfajzen banke sa sedištem u Beču saopštili su da rade zajedno kako bi ponudili kriptovalute klijentima zajmodavca.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Lithuaniakid / Shutterstock.com
Foto: Lithuaniakid / Shutterstock.com

Dve firme potpisale su pismo namere za saradnju i do kraja godine će završiti evaluaciju ponude, stoji u saopštenju banke, prenosi seebiz.

"Istraživanje partnerstva s Bitpandom ima za cilj da doda inovativan, siguran aspekt našem asortimanu proizvoda i da omogući svim klijentima da lako akumuliraju bogatstvo", rekao je Majkl Holerer, izvršni direktor Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien.

U februaru je istraživanje koje je objavila Evropska centralna banka sugerisalo da su kriptoaktivnosti banaka "beznačajne" i da se temeljna tehnologija distribuirane knjige "jedva koristi".

Međutim, predlog Evropske komisije o kripto zakonima, poznat kao MICA, koji bi uveo jedinstvene regulatorne standarde za kripto industriju u zemljama EU-a, odobren je prošle nedelje velikom većinom Evropskog parlamenta. Predloženi zakon uveo bi široke zaštitne mere i propise u nastojanju da se zaštite kupci i ulagači.

Prema novom zakonu, kripto menjačnice će morati da drže sredstva klijenata i odgovarajuće bafere kapitala pa neće moći da ulažu ili se kockaju sa sredstvima klijenata. Izdavaoci stablekoina moraće da dokažu regulatoru da je njihov stablekoin osiguran gotovinom u odnosu 1:1.

Propisi će takođe uvesti sveobuhvatne propise o sprečavanju pranja novca (AML) i tzv. Know Your Customer (KYC) propise te će staviti poseban naglasak na prenose ukupne vrednosti od 1000 evra i više s adresa na vlastitu adresu. Za sprovođenje propisa trebaće najmanje dve godine.

Evropska komisija postavlja temelje za novo zakonodavstvo koje će pokrenuti digitalni evro. Zeleno svetlo dalo je Evropsko veće ranije ovog meseca. Sledećeg dana Evropska komisija je najavila svoj proces konsultacija s relevantnim deonicima koji će se završiti 16. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.