Biz - B92.net

"Inflacija – otrov za društvo"

Frankfurt -- Šef Dojče banke Kristijan Zeving zahuktalu inflaciju opisuje kao otrov za društvo i upozorava da neprekidno poskupljivanje svega preti da izazove recesiju.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI
Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

"Kada 40 odsto građana kaže da krajem meseca ne može ni evro da ostavi na stranu, to znači da je socijalni mir u Nemačkoj ugrožen", rekao je Zeving u ponedeljak na jednoj bankarskoj konferenciji u Frankfurtu, prenosi dpa.

Povrh toga, trajni pritisak inflacije preti i recesijom, rekao je Zeving, dodajući da su knjige porudžbi preduzeća još puna i profit robustan, ali da sa zebnjom iščekuje narednih 12 meseci.

Uz eksploziju cena, stanje zaoštravaju pandemija, prenapregnuti lanci snabdevanja i uska grla na tržištu rada. Ako rat u Ukrajini još prekine uvoz ruskog gasa, nemačka privreda će upasti u "duboku recesiju", ocenio je Zeving.

On je ocenio da Evropska centralna banka kasni (ECB) i nije dovoljno odlučna sa podizanjem referentne kamatne stope, bazične mere za hlađenje inflacije.

Zeving je dodao i da se nada da će američke Federalne rezerve svoju osnovnu kamatu povećati za još 0,75 procentnih poena, odnosno da će ECB ranije od očekivanog i sama reagovati.

Potrošačke cene su u junu u evrozoni, dakle u 19 članica EU koje koriste evro kao zajedničku valutu, rasle međugodišnjom stopom od 8,6 odsto. U Nemačkoj ta stopa je dospela na 7,6 odsto.

Pročitajte još:

Najviša inflacija u poslednjih četvrt veka: Porasla na skoro 79 odsto

Šolc o štednji energije: "Neki se tuširaju hladnom vodom jer misle da je zdravo. Ja baš i ne"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.