Biz - B92.net

Indija će prestići Nemačku i Japan?

Indija bi trebala da prestigne Japan i Nemačku i da postane treća najveća svetska ekonomija, prema S&P Globalu i Morgan Stenliju.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/small1
Ilustracija: Shutterstock/small1

Predviđanje S&P-a temelji se na projekciji da će godišnji nominalni rast bruto domaćeg proizvoda Indije u proseku da iznosi 6,3 posto do 2030, prenosi portal biznisinfo.ba.

Slično tome, Morgan Stenli procenjuje da će se BDP Indije verovatno više nego udvostručiti u odnosu na sadašnji nivo do 2031.

"Indija ima uslove za ekonomski procvat podstaknut offshoringom, ulaganjem u proizvodnju, energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom zemlje", napisali su u izveštaju analitičari Morgan Stenlija predvođeni Ridhamom Desaijem i Girišom Akčipaliom.

Ovi će pokretači učiniti Indiju trećom najvećom svetskom ekonomijom i tržištem kapitala pre kraja decenije.

Indija je zabeležila međugodišnji rast od 6,3 posto u tromesečju od jula do septembra, neznatno više od prognoze Rojtersove ankete od 6,2 posto.

Pre toga, Indija je zabeležila rast od 13,5 posto od aprila do juna u poređenju s prošlom godinom, podstaknuta snažnom domaćom potražnjom u sektoru usluga u zemlji.

Projekcija S&P-a zavisi od nastavka trgovinske i finansijske liberalizacije Indije, reformi tržišta rada, kao i o ulaganju u indijsku infrastrukturu i ljudski kapital.

"Ovo je razumno očekivanje Indije, koja ima puno toga za ‘nadoknaditi’ u pogledu rasta i prihoda po glavi stanovnika", rekao je Dhiraj Nim, ekonomista iz Australia and New Zealand Banking Group Research, za CNBC.

Neke od navedenih reformi već su pokrenute, rekao je Nim, ističući predanost vlade da izdvoji više kapitalnih izdataka u godišnjim knjigama rashoda zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.