Vesti -

IEA predviđa nestašice energenata sledeće zime

Šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol upozorio je na moguće nestašice energenata sledeće zime.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Naime, relativno malo prirodnog tečnog gasa (LNG) stiže na tržište, dok će kineska potrošnja porasti ove godine, upozorio je Birol.

Birol je rekao za Rojters da su evropske vlade donele brojne dobre odluke prošle godine kako bi obezbedile energetske zalihe, kao što je pravljenje novih LNG terminala koji su zamenili isporuke ruskog gasa putem gasovoda. On je kazao da se evropskim zemljama "posrećilo", jer je blaga zima ublažila potrošnju, dok je "ekonomska slabost" u Kini dovela do prvog pada u potrošnji u prethodnih 40 godina u toj zemlji.

"Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, u finišu ove zime prolazimo možda sa nekom modricom tu i tamo. Međutim, pitanje je - šta se dešava sledeće zime", rekao je Birol na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

On očekuje dodatnih 23 milijarde kubnih metara LNG ove godine, navodeći da samo sa malim jačanjem ekonomije, Kina će verovatno "progutati" 80 odsto dodatnog gasa, kako se ublažavaju antikovid mere.

"Iako imamo dovoljno LNG terminala, možda nema dovoljno gasa da se uveze i stoga naredna zima neće biti laka za Evropu. Nije vreme za opuštanje, nije vreme za slavlje", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.