Vesti -

Ideja se ne sviđa svima: Dozvoliće rad duže od 10 sati dnevno?

Nemačka savezna država Bavarska želi da omogući trajanje radnog vremena duže od deset sati na dan, pišu nemački mediji.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Syda Productions
Ilustracija: Shutterstock/Syda Productions

Pokretači ove ideje smatraju kako bi na ovaj način povećali stopu zaposlenosti.

"Konačno moramo prilagoditi zakone o radnom vremenu realnosti životnog okruženja", rekla je ministarka rada i socijalnih pitanja Ulrike Šarf (CSU) za nemačke medije, prenosi Feniks magazin.

Kad bi se ukinulo ograničenje od deset sati, zaposleni bi tada teoretski mogli fleksibilno da podijele nedeljno radno vreme. Na primer, nedeljno radno vreme od 24 sata mogli bi da rasporede na dva dana.

Duži radni dani: Ravnoteža između posla i privatnog života

Bavarska ministarka za porodična pitanja opravdava potrebu za većom fleksibilnošću boljom usklađenošću između posla i porodice.

”Prvi važan korak je omogućiti radno vreme duže od deset sati za pojedinačne radne dane u nedelji na dobrovoljnoj osnovi i u skladu sa zaštitom zaposlenih”, rekla je Šarf.

Do sada maksimalno deset sati rada dnevno

Od srede se ministri rada i socijalne pomoći saveznih zemalja sastaju u Perlu u Sarlandu. Već godinama postoje pozivi kompanija i stranaka poput FDP-a da se ublaži Zakon o radnom vremenu. Do sada je bilo dozvoljeno maksimalno deset sati radnog vremena dnevno.

Prema pisanju medija, Bavarska svoj zahtev opravdava nedostatkom kvalifikovanih radnika u turizmu, gastronomiji i građevinarstvu. Firme bi trebalo da budu u mogućnosti fleksibilnije da raspoređuju ​​osoblje.

Ideja o dužem radnom vremenu se ne sviđa svima. Prema mišljenju mnogih lekara, zaposleni ne bi trebalo da se opterećuju. Naime, nakon četiri do šest sati koncentracija se drastično smanjuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.