Vesti -

I dalje strepe – do kojih rešenja dolaze evropski trgovački lanci?

Uz rastuće račune za energiju i strah od moguće racionalizacije, neke evropske maloprodajne kompanije već gase svetla u svojim prodavnicama.

Izvor: hrportfolio
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Quality Stock Arts
Ilustracija: Shutterstock/Quality Stock Arts

Takođe razmišljaju i o skraćenju radnog vremena ove zime, dok neke od njih već imaju potpuno energetski održive prodavnice, prenosi hrportfolio.

Vlade i energetske kompanije već podstiču ljude i kompanije da smanje potrošnju energije i osmisle planove za vanredne situacije kako bi smanjili zavisnost od uvoznog gasa ako dođe do nestašice.

Austrijski ogranak multinacionalnog trgovačkog lanca SPAR Group će tako skratiti vreme u kojem su osvetljene reklame ispred njenih prodavnica i otvorenih prostora oko više od 1.500 poslovnih jedinica u Austriji. Ovo će smanjiti potrošnju energije za milion kilovat sati godišnje, rekao je portparol kompanije, ali nije precizirao koliko će novca to uštedeti.

Prošlog meseca, direktor Leclerc-a je upozorio da bi taj najveći francuski trgovac hranom mogao da skrati radno vreme kako bi se izborio sa nestašicom struje.

Pre nešto više od nedelju dana, konkurentski francuski maloprodajni lanac Carrefour potpisao je "EcoWatt Charter" sa nacionalnim operaterom energetske mreže RTE, smanjujući potrošnju električne energije u svojim prodavnicama tokom perioda velike potražnje.

Neki trgovci na malo, uključujući belgijske Colruit i Ahold, mogli bi biti delimično zaštićeni od mogućih poremećaja u snabdevanju energijom i većih troškova jer već imaju programe održive energije koji štede električnu energiju.

"U kratkom roku se ne planiraju konkretne mere, ali je ambicija da nastavimo da radimo na tome kao deo naše ukupne energetske politike. Zato nemamo nikakve svetleće table, odlučujemo se za zatvorene zamrzivače, hladnjače i slično", rekao je portparol Kolrujta.

Kompanija već ima 44 prodavnice sa "nultim fosilnim gorivima", što znači da ne koriste lož ulje ili prirodni gas, već se greju u potpunosti na otpadnu toplotu i zelenu električnu energiju.

Ahold takođe traži načine da smanji potrošnju energije, rekao je izvršni direktor Frans Muler. "Nismo doneli nikakve odluke o radnom vremenu, ali mnogo više proučavamo pitanje korišćenja energije", rekao je on. Kompanija već sprovodi programe za uštedu gasa, uključujući otvaranje svojih prodavnica Albert Heijn sledeće godine, koje će poslovati u potpunosti uz pomoć održive energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.