Vesti -

Hrana u Britaniji pod ključem: "Pakuju odreske kao da su zlatne poluge" FOTO

Supermarketi u Britaniji stavljaju sigurnosne tagove na mesne odreske i sireve, a umesto kafe na policama drže lažne tegle, zbog porasta krađa u prodavnicama.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pojedini marketi ograničavaju broj artikala koji može da se stoji na policama, piše BBC.

Prema istraživanju britanskog javnog servisa, krađe u prodavnicama vratile su se na pretpandemijske nivoe. U martu su policijske snage u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj zabeležile skoro 33.000 slučajeva krađe u prodavnicama, što je povećanje od skoro 31 odsto u odnosu na mart prošle godine.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju niz mera protiv krađe koje se preduzimaju u različitim supermarketima. Jedan korisnik je objavio sliku odrezaka sa sigurnosnim uređjajima u prodavnici Co-op.

"Pakuju odreske kao da su zlatne poluge", napisao je on na Tviteru. Drugi tviteraš je postavio sliku "lažnih" tegli za kafu u istom marketu, a kupcima je, kako navodi, rečeno da na šalteru mogu da traže da kupe pravu kafu.

Iz kompanije su za BBC rekli da nije reč o nacionalnoj politici. "Zaštita bezbednosti naših kolega je prioritet i znamo da krađa u prodavnicama može dovesti do nasilja nad radnicima u prodavnicama, tako da, iako ovo nije politika na nivou cele zemlje, može se doneti odluka o primeni mera bezbednosti na lokalnom nivou, ukoliko prodavnica ima određeni problem", naveli su iz Co-opa.

Jedna korisnica Tvitera objavila je sliku iz prodavnice M&S na čijim policama su samo tri odreska. Ona je napisala da je bila šokirana kada je videla skoro prazne police, ali da joj je radnik rekao da je to namerno urađeno zbog sve učestalijih krađa. Portparol M&S-a rekao je za BBC da kompanija nema politiku ograničavanja broja proizvoda.

"Ako određena prodavnica ima problem sa krađom, onda može da uvede sopstvene mere", naveli su iz kompanije.

Prema podacima policije, u pojedinim britanskim regionima u martu je došlo do izraženijeg porasta krađa u prodavnicama, pa je tako u Gventu zabeležen najveći rast koji je bilo 961 između januara i marta, u odnosu na 552 u istom periodu prošle godine. U međuvremenu, policija u Nortambriji, Stafordširu i Hempširu zabeležila je porast stope krađe u prodavnicama za više od 50 odsto.

Istovremeno, cene hrane u Britaniji rastu najbržim tempom u poslednje četiri decenije. Cene namirnica porasle su za 19 odsto do aprila, a prema zvaničnim podacima, cene svih osnovnih namirnica poput šećera, mleka i testenine naglo su porasle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.